Ladugårdsgärde

______________________

Ladugårdsgärde är en av Stockholms största hundrastområden och här får din hund springa okopplad under uppsikt. De öppna vidsträckta ytorna ger möjlighet att ta ut svängarna ordentligt och det finns goda chanser att träffa på andra hundägare här.

I närheten ligger ett stall och det är inte ovanligt att ridhästar och hästvagnar korsar fältet. Det kan vara bra att känna till ifall din hund reagerar på den typen av retning. Det finns en känd historia om en Rottweiler som blev så (positivt) exalterad att han sprang efter ett vagnsekipage i full galopp, tog ett stort skutt och landade i vagnen. Hunden åkte med sittandes ett hundratal meter innan den förvånade hästföraren fått stopp på ekipaget. Hundägaren sprang efter med stora steg för att få tillbaka både hund och heder.

Fältet tjänade annars ursprungligen som militärt övningsfält 1672-1905. Mellan 1930-talet och fram till 1991 vallades Stockholm stads fårhjord här sommartid (folkligt kallade kungens får). Dagtid betade de fritt och höll gräset kort under uppsikt av fåraherdar och vallhundar av typen bordercollies.

Ladugårdsgärde nås antingen med buss, bil eller promenad från närmaste t-banestationerna Karlaplan eller Gärdet.