Bärhjälp

_________________________

Ge din hund en uppgift när ni är ute och promenerar! Många hundar gillar att bära något antingen i munnen eller med en klövjeväska på ryggen. Storlek har ingen betydelse utan det är hundens intresse som avgör. En tidning, pinne eller lekboll i munnen räcker för somliga. Att bära lättare matkassar är förstås lite mer ovanligt men kan prövas med större hundar. Klövjeväskor finns annars i många storlekar och även för småväxta hundar. De kostar en slant, men ger din hund extra träning och motion vilket kan vara en god hälsoinvestering. Dessa kan köpas i välsorterade hundaffärer och webbshopar.

Ett tips vad gäller klövjeväskor är att vänja in hunden hemma så att den kopplar ihop den tomma väskan med något positivt. Ta sedan promenader utan "packning" tills dess att hunden verkar bekväm. Trappa sedan upp vikten på "packningen" gradvis, men det är viktigt att i slutändan inte överbelasta hunden. Större hundar kan sedan bära delar av t ex en picnic vid utflykter och på så vis även avlasta matte/husse.

VIKTIGT! Konsultera din veterinär angående klövjeväska om din hund har haft eller får rygg- eller höftbesvär av minsta slag.

Foto kinesisk nakenhunden Ior: B. Bergius