Konstrunda på stan

_________________________

Ta med hunden på konstutställning utomhus! Runtom Stockholms stad finns utomhuskonst och -skulpturer av samtida konstnärer att se (förutom historiska monument och bronsskulpturer av kungligheter). En förteckning över dessa finns på hemsidan Skulptur Stockholm. Konstverken är sorterade under respektive stadsdel och utifrån den kan du planera en egen konstpromenad med din hund. Det är även ett sätt att lära känna andra stadsdelar än de du är van att rör dig inom.

Runtom stan men i synnerhet på Södermalm finns även s k Street Art att upptäcka. Det är en uttrycksform där det offentliga rummet används på eget initiativ av utövarna. Här avses inte bara grafittimålningar utan det tar sig många olika uttryck man kanske inte alltid tänker på:

- spray- och schablonmålningar
- fågelholkar som ser ut som röda stugor med vita knutar
- stolpar invävda i stickad/virkad mundering
- affischillustrationer i storformat av ett rådjur finns på baksidan av många trafikskyltar
- mosaikbilder och pärlplattor som klistrats fast på elskåp och stolpar

På bilden till höger har okänd hund bidragit på sitt eget sätt i modernistisk anda. Det är inte helt långsökt med tanke på att konstnärer likt Jackson Polloc "skvätte ut" och droppade målarfärg på sin dukar. Hans tavlor finns idag att se på kända konstmuseer runtom världen. Även urin är inte heller ett helt obekant tema i konstvärlden. Marcel Duchamp placerade 1917 ut en urinoar som skulptur i en konstutställning i protest mot konstvärlden. Ett annat exempel är en tavla som ställdes ut på Liljevalchs för flera år sedan (av konstnär vi inte minns namnet på). Den var gjord av en stor kopparplåt på vilken konstnären urinerat och på så vis skapat ett mönster eftersom kopparn blivit ärgad på dessa ställen. Bakdelen av hundar har även studerats i närbild av samtida konstnären Hanna Sjöstrand. Hennes examensprojekt vid Konsthögskolan i Malmö bestod av en samling oljemålningar i storformat med namnet Hundanus (2009) som kan ses här.